Medlem

Til info og ettertanke - fra juniorutvalget

Av: Sally Hoff  |  Publisert: 25. april 2018  |  Siste nyheter  |  Arkiv

Er golf for hele familien eller er det et fristed for de voksne menn? Les mer..


Golf. For hele familien eller et fristed for oss voksne (menn)?

For 17 år siden begynte jeg å spille golf for å kunne reise på guttetur med studiekamerater. Når arbeidslivet omsider innhentet meg og jeg litt senere fikk barn ble golfen et fristed fra telefoner, mas, plikter, forventninger og bleieskift. Selv om bleiene gudskjelov er borte så fyller golfen fortsatt de andre funksjonene for meg; gutteturer, vennskap og fristed. De siste to årene har golfen fått en funksjon til. Den har blitt en arena der jeg har det utrolig moro sammen med mine tvillinggutter på 9 år. En gang iblant er storesøster på 12 også med. 

 

Det å være på golfklubben med og uten barn er to forskjellige verdener. Mine egne duffer og slicer ødelegger ikke humøret på samme måte som før. Gleden over et godt slag blir minst dobbelt så stor når Eskil oppriktig og full av beundring roper: «Wow, pappa!! Jeg er sikker på at du er minst like god som Gordon!». Hjertet banker litt ekstra hardt når Sverre treffer godt med driveren og ballen flyr til 100-metersmerket på drivingrangen. Smilet mitt har sjelden vært så bredt som i fjor høst da en nybegynner i min alders- og vektklasse ser Eskil (27 kg) slå og utbryter: «Skulle ønske jeg kunne slå like langt pr. kilo som deg». Og om golfspillet en dag ikke er på topp så gjør det ikke noe, vi kan alltids ta en is i klubbhuset.

 

Den største forskjellen når barna er med på rangen, banen eller klubbhuset er likevel hvordan alle dere andre reagerer. Hvis jeg er alene vanker det både høflige nikk, tilløp til smil og iblant et par oppmuntrende ord. Avmålt, veloppdragent og sørlandsk. Når barna er med meg så er det som om de fleste husker at golf er lek og moro. Folk smiler, ler, spøker og slår av en prat selv om vi aldri tidligere har snakket sammen. Til og med Kjell Kjønås, som må være klubbens blideste, blir om mulig litt triveligere.

 

Alt dette gjør jeg blir både glad og betenkt. Glad fordi jeg er helt overbevist om at alle vi voksne i klubben tar imot unge spillere med åpne armer. Betenkt fordi jeg vet hvordan tilstanden på juniorsida er - og fordi jeg ikke forstår hvorfor og hvordan vi har latt det skje. Vi har 54 juniormedlemmer. Det høres kanskje bra ut, men i løpet av høsten, vinteren og våren har vi med Emil Skoland Terning og Gabriel Sigurdsson i spissen hatt fem eller færre spillere på trening. Det betyr at klubben har omtrent like mange senior herrespillere på landslaget som vi har aktive juniorspillere! Høsten 2017 og våren 2018 måtte vi låne juniorspillere fra KGK for å kunne stille lag i «landskampene» mot Hjørring GK. Det er med andre ord ikke så mange av de 54 juniorene som er aktive golfspillere, noe som bekreftes av at 34 av dem har hcp 54. Det er forresten ikke så mange av dem som er juniorer veldig mye lenger heller. Halvparten av de 54 fyller 18 eller 19 år i løpet av 2018. Kun sju er under 12 år. Det er både gledelig og overraskende at hele 24 av juniormedlemmene er jenter. Det blir likevel en mager trøst når de i likhet med guttene i liten grad spiller golf. I fjor var Emil (11) klubbens eneste faste deltaker på Narvesen Tour. Han representerte oss på en utmerket måte og tok hjem både seier og pallplasser. I år får han selskap av Gabriel (15) som har trent godt i høst og vinter, noe flere flotte aprilrunder i Hjørring vitnet om.

 

Denne svartmalingen av situasjonen har ikke til hensikt å legge skylda på noen. Som medlemmer i klubben har vi alle et felles ansvar for å «snu kjerringa», som en tidligere RBK-spiller sa når bunnen tilsynelatende var nådd. For å få til dette trengs små og store bidrag fra oss medlemmer.

 

Bjaavann GK har sammen med de andre klubbene på Sørlandet inngått et treårig samarbeid som handler om å skape et felles miljø og arenaer der juniorspillerne både kan knytte kontakter med hverandre og utvikle sine ferdigheter. For vår del vil prosjektet også i stor grad handle om å få flere barn og unge interessert i å prøve golf. 

 

Det er her du som voksenmedlem kommer inn i bildet. Du er nesten helt sikkert forelder, besteforelder, onkel, tante, fadder eller nabo til noen mellom 5 og 18 år.

 

Du har sannsynligvis også tenkt at det hadde vært hyggelig om dere kunne spille golf sammen. Neste tanke har kanskje vært at golf er for vanskelig og at det tar utrolig lang tid å lære. Det stemmer for oss som begynte med golf i voksen alder, men barna tar dette utrolig raskt. Vi som jobber med juniorene i klubben trenger hjelp fra dere alle til å skape et levende barne- og ungdomsmiljø i klubben.

 

Inviter et barn du kjenner svært godt eller litt godt med på juniortrening tirsdager kl. 18-19 på rangen. Køller får dere låne. 

 

I tillegg til flere unge spillere trenger vi også to personer som i en oppstartsfase kunne tenke seg å være aktivitetsledere for aldersgruppen 6-9 år. Vi trenger flere som kan bidra når klubben i løpet av juni arrangerer familiedag. Vi trenger også flere som kunne tenke seg å være med i juniorutvalget sammen med Odd Terning og meg.