Klubben

Morgendagens helter

Av: Per Øyvind Svenkerud  |  Publisert: 2. mars 2024  |  Siste nyheter  |  Arkiv

Alle golfklubber, og idrettslag, har sine helter. På Bjaavann har vi veldig mange av dem. Dugnadsgjenger som legger ned utallige timer på range, klubbhus, simulator, banen og i klubbens utvalg. Vi har også helt fantastisk stab med Martin, Trond, Kenneth, Stian, Kostas og Nicolai som yter en innsats og service til oss alle langt ut over det å være ansatt i klubben.

I fjor arrangerte Bjaavann GK takket være alle disse et Norgesmesterskap som ble både en sportslig og økonomisk suksess. «Vår egen» Mats Ege vant, men når sant skal sies så måtte han til Stavanger for å virkelig få ut sitt potensiale, ettersom Kristiansand frem til for tre år siden ikke hadde et skoletilbud som ivaretar golf som toppidrettssatsing. Evigunge Jonas Hammersmark Lønn hang lenge med i toppen i NM og de «tilårskomne hobbygolferne» Arne Sverre Salvesvold og Øyvind Larsen klarte cutten greit. 

I skrivende stund har Jonas spilt knallbra på Nordic League i Spania og ble T-16 forrige helg. Selv om det er midtvinters så har over 100 personer vært inne på klubbens Facebookgruppe og gitt tommelen opp.  Det er ingen tvil om at det betyr noe for de mange av oss å ha gode spillere i klubben som vi kan heie på og identifisere oss med.

I samarbeid med Akademiet VGS har Bjaavann GK laget en arena som gir unge golfere sjansen til å bli morgendagens helter samtidig som de gjennomfører videregående skole. Vår elitegruppe for juniorer består av sju spillere som under pro Nicolai Langelands ledelse satser på golf som toppidrett. Her møter du noen av dem og blir litt bedre kjent med deres treningshverdag og fremtidsplaner.
 
Mari Filippa Høiesen Larsen (19) byttet ut håndball med golf så seint som for 5 år siden. De siste tre årene har hun trent svært målrettet og resultatene har kommet med flere topp 10-plasseringer i nasjonale turneringer. I august setter hun kursen mot West Virginia og University of Charleston sitt collegelag i golf. Mesteparten av skolepengene er dekket av såkalt «scholarship» fra skolen. I februar har hun sammen med Adler og Kristian (fra Bjaavann) vært på treningsleir i Spania. Vedlagt er en oversikt over en vanlig treningsuke for Mari Filippa.
 
Kristian Markussen (19) er en ulv i fåreklær! I nakken på piquetskjorta står det størrelse Small og og han har temperament en sørlending verdig. Likevel eksploderer det når han tar frem driveren. For å sette det i perspektiv så er hans ballspeed med driveren under vanlig spill 182-185 mph. Dette er samme hastigheter som Rory McIlroy spiller på og en god del over gjennomsnittet på PGA-touren! Kristian har i tillegg til å spille nasjonale turneringer det siste året deltatt i flere internasjonale turneringer med Global Junior Golf. Her har han vunnet en gang og nylig ble det andreplass i et sterkt startfelt i Portugal. Hans fremtidsplaner er å fortsatt satse på golf med base i Kristiansand og hyppige turer på turneringer for å samle WAGR-poeng (rankingpoeng) som kvalifiserer for deltagelse i sterkere startfelt. 
 
Kristiansandguttene Benjamin Sordal Pettersen (18) og Sebastian Seglem (18) byttet i fjor ut Wang Toppidrett i Tønsberg med Akademiet VGS og Bjaavann GK. Begge hadde i 2023 gode resultater i nasjonale turneringer og er juniorspillere også i 2024. Høydepunktet var Benjamins 36. plass i NM på Bjaavann. I august reiser han også til USA for å spille collegegolf de neste fire årene. Endelig destinasjon er ennå ikke bestemt, men han har et tilbud og er i dialog med ytterligere et par universiteter. Benni har jobbet knallhardt og fått betydelig teknisk fremgang i vinter. Det må være lov til å forvente at han jevnlig er inne blant topp 10 i nasjonale turneringer denne sesongen. 

Adler Førsund (17) er elev ved Akademiet VGS og har hatt golf som hobby noen år, men han debuterte som konkurransegolfer først i 2023. Læringskurven har vært bratt og fremgangen formidabel!  Hcp endte på 2 komma noe og han kvalifiserte seg med godt spill og et sterkt konkurransehode til Srixon Tour (nasjonal turneringsserie for juniorer) våren 2024. 
 
 
Eskil J. Svenkerud begynner til høsten på Akademiet VGS. Han er ganske sikkert blant de 15-åringene i landet som er ivrigst og mest seriøs når det gjelder trening og holdninger til idretten sin. Fjoråret og deler av vinteren i år har vært preget av skader som det nå ser ut til at han endelig har fått orden på. De to siste sesongene har han spilt i ungdomsklassen på Srixon Tour. Denne sesongen blir Eskils første i den eldste juniorklassen og følgelig er målsetningene knyttet til å utvikle tekniske ferdigheter, spillstrategi og gode rutiner fremfor å ha høye resultatmål. Med et unntak – han er bestemt på at han skal slå gymlærer Salvesvold (nr. 24 i NM) på en runde simulatorgolf!

For denne gjengen med unge golfspillere så er det ikke noe som heter golfsesong. De trener betydelige mengder hele året – alt fra 25 til 60 timer i uka – og selvfølgelig hver eneste dag. Til forskjell fra f.eks. fotballspillere gjør de over 95% av treninga uten at treneren er fysisk tilstede. De fører treningsdagbok og de sender ukentlige treningsplaner til Nicolai samt en månedsplan med målsetninger. Minst to ganger i uka sender de en swingvideo til Nicolai. 
Her er et eksempel på en dagsplan for trening og skole
0640 - 0710 20 minutter tøying og 100 swingreps (tørrtrening)
0830 - 1330 Skole. I helger 2,5 timer styrke- eller svømmeøkt på «dagtid»
1400 - 1700 Golftrening simulator 2-3 timer (teknikk, speed, måltrening, ulike slagtyper, spille bane). 2 timer styrkeøkt to ganger i uka
1900 - 2000 Puttetrening. 50 minutter med tutor og 10 minutter uten
2030 - 2100 300 swingreps (tørrtrening)
2100 - 2115 Mentaliseringsøvelse (pust og visualisering)

Vi godt voksne hobbygolfere er glade om vi klarer å skvise inn en fast runde simulatorgolf i uka med kompiser, samt å tøye litt i sofaen mens vi ser på favorittserien på Netflix eller golfturnering på TV. For oss er det å trene slik uoverkommelig, uønskelig og bærer umiskjennelig preg av kinesisk turnregime. Sånn er det ikke for tenåringene som er irreversibelt bitt av golfbasillen. For dem er Bjaavann et sted hvor det er gøy å trene mye for å bli skikkelig god. 
De er priviligerte fordi klubben i samarbeid med Akademiet VGS legger til rette for toppidrettssatsing og fordi klubbens allerede etablerte spillere på nasjonalt nivå velvillig gir råd, støtte og oppmuntring. På samme måte kommer våre unge morgendagens helter allerede denne sesongen til å bidra til å gjøre golf gøy, lærerikt og sosialt for de aller yngste. Juniorene i elitegruppa kommer til å være med som hjelpetrenere på fellestrening for barn- og knøttegolf fra april til september.
  
Dette nettstedet bruker cookies (informasjonskapsler) for å tilpasse nettsidene bedre til deg som bruker. Klikk OK for å godta dette Les mer om cookies og personvern her