Klubben

89 år i dag og "still going strong" !!

Publisert: 13. oktober 2016  av Terje Nilsen  |  Siste nyheter  |  Arkiv

...... men, Helge Strand savner en egen konkurranseklasse for over 80. Gratulerer til klubbens eldste (meget) aktive golfspiller!
Av Oddleiv Moe

Det er aldri for sent å starte som golfspiller. Bare spør Helge Strand.

- Jeg begynte som 80-åring.

I dag, torsdag 13. oktober fyller Helge  89 år. Han startet dagens feiring med en 18 hulls golfrunde i seniorenes turnering på Bjaavann!!! Det fortjener alle de tre utropstegnene. Alle klubbens medlemmer "bøyer seg i hatten". Kan Helge være landets eldste aktive konkurransespiller i golf?

Imponerende prestasjon blir her et altfor svakt uttrykk for The Grand Old Man i Bjaavann Golfklubb og denne hedersmannen fra Vennesla.

Styreleder Terje Nilsen var møtt fram med blomster, og garanterte at neste år skulle Helge få sin egen turnering - Strand Open.

Men Helge Strand er en sindig kar og vil ikke forskuttere neste sesong:

- Jeg betaler kontingenten før jul, og så ser vi hvordan helsen er på våren før jeg betaler spillerett for 2017.

Bjaavanns celebritet er født dagen før en annen celebritet -  Roger Moore.

Vi som har levd en stund husker den karen som Simon Templar i "Helgenen" på 60-tallet. Det var den gang nasjonen på fredagskvelden satt benket foran TV-en og fulgte Detektimen. For de som har levd noe kortere var Roger Agent 007 i sju James Bond filmer.

Fødselsåret til Helge er for de som har klart å regne seg tilbake alstså 1927.

For å sette det i et historisk perspektiv av hva som skjedde i det herrens år 1927 nevner jeg noen eksempler:
- Den første transatlantiske telefonsamtale. Fra New York til London.
- Charles Lindbergh flyr som den første solo non stop over Atlanterhavet - fra New York til Paris (33,5 timer).
- Thor Bjørklund fra Lillehammer starter produksjon av ostehøvelen (oppfunnet i 1925).
- Brennevinsforbudet oppheves.
- Bernt Evensem blir verdensmester på skøyter i Tammerfors. Han går 10 000 m på 18.05.8. I dag har Ted-Jan Bloemen, Canada, verdensrekorden på 12.36.30.

Så det har skjedd ett og annet siden Helge Strand kom til verden i Brunlanes, nå Larvik kommune.

Denne skribenten fikk æren av å gå sammen med Helge på dagens turnering. Bursdagsbarnet fikk selvsagt honnøren på første utslag - og som alltid snorrett. Jeg slutter aldri å la meg imponere av venndølen som alltid har en lun replikk på lager - som denne:

- Burde vi ikke snart få en egen klasse i seniorturnering for vi som er over 80 år? Det er vel ikke helt rettferdig at jeg skal spille mot 50-åringer, sa 89-åringen med glimtet i øyet. Og faktum er at det er flere på torsdagsturneringene på Bjaavann som er over 80 år. Men Helge klarte seg aldeles utmerket i dagens konkurranse.

Helge Strand spiller to ganger i uka - tirsdag og torsdag - fulle 18 hulls runder. Det er sikkert som banken om det ikke regner loddrett. Dessuten har han gjort golf til en helårsidrett.

- Når snøen legger seg på Bjaavann er vi en seniorgjeng som spiller innendørs simulatorgolf to ganger i uka. Jeg syntes faktisk det er gøyere enn å spille på banen. Da stiller vi klokka 08.00 og med  kaffe og noen ganger kaker får vi fire trivelige timer sammen, sier 89-åringen som er mer enn middels opptatt av golf:

- Jeg ser masse golf på Viasat-golf kanalen...

Helge Strand legger ikke skjul på at fruen også setter pris på hans engasjement på Bjaavann og på simulator:

- Dette er godt for helsa, men jeg må medgi at jeg merker det i beina etter en 18 hulls runde, sier Helge som for et par-tre år siden måtte begynne å bruke golfbil for å få denne trimmen som gir så god velvære.

- Hvordan skal vi få flere golfspillere?

- Det vet jeg ikke. Men det er aldri for sent å begynne, humrer 89-åringen som også fikk en flaske vin av edel årgang av sine seniorkolleger på denne minnerike dagen på Bjaavann.