Banen

Oppdatering fra banemannskapet

11.05
Vi er godt fornøyde med sesongåpningen. Ikke bare er banen i fin stand etter en seig vinter, men vi har kommet godt i gang med vedlikehold og deler av handlingsplan. Vi har fått levert 4 paller med ferdiggress til kun fraktpris fra Pentagon, dette er brukt rundt nye utslag på hull 17 og 18. Vi avventer fortsatt gratis rør fra kommunen til hull 2. 
 
Prosjekter kommende måned 
- Greener støttesåes, luftes og dresses 15-16.05 
- Forgreens vertikalskjæres, støttesåes og dresses uke 22/23 
- Fairway støttesåes og dresses i juni, væravhenging. 
 
Nye green 
Vi har hatt litt oppstartsvansker på nye puttinggreen i vår, og denne er tatt tak i denne uken. Vi satser på at det tetter seg til her de kommende ukene. 


30.04


Vi gjør vårt beste for å informere om større jobber utover normalt vedlikehold som klipping, rulling og bunkerraking, men noen ganger er det været som bestemmer så vi kan ikke alltid være så tidlig ute som vi skulle ønske. Vi legger ut hvilken dag disse jobbene skal gjøres under "dagens status" på hjemmesiden.

Uka som har gått har vi fått dresset første runde fairway. Her gikk det med rundt 250 tonn sand. Denne sesongen går vi for mindre mengder flere ganger. Bedre for spillere og enklere for oss.

Kommende uke (tirsdag 02.05) skal vi dresse greener på tirsdagen, også her bare en liten dose (8-10 tonn).

I løpet av de neste par ukene skal vi få sådd de to nye utslagstedene på 17 og 18, samt resådd det "nye" på hull 1. Det vil også bli lagt ned en større innsats på noen utvalgte utslagssteder som trenger bedre gressdekke etter mye juling gjennom fjoråret og vinteren. Dette medfører muligens matteutslag eller spill fra 52 for 64, 61 og 56 på hull 8. Vi kommer tilbake med mer informasjon når vi finner tid til prosjektet.

Når det gjelder golfbiler på banen så er vi noe mer restrektive i begynnelsen på sesongen, og ved regn vil det muligens stenge igjen slik at banen kan tørke opp før bruk av golfbiler.

Så vil gjerne be alle medlemmer og gjester om å fortsette å ta nedslagsmerket sitt. Finner du ikke ditt eget, eller ikke lager ett, så ta gjerne et par andre du finner. Takk.

Ha en fin runde og kos dere i sola.

17.04.23


Endelig er banen åpen og det er meldt fantastisk vær den første uken. Vi tillater oss en liten huskeliste for runden.

- Det vil fortsatt komme dager med frost, ta hensyn og alltid ha booket tid i GolfBox før du går ut. Om banen er blokkert i GolfBox så er banen stengt.
- Ta vare på banen så godt dere kan og hjelp oss med både divots og nedslagsmerker.
- Straffeområder (vannhinder) på banen er ikke merket enda og vi håper det ikke byr på for store problemer. Vi merker forhåpentligvis i løpet av den første uken.
- Et par bunkere er ikke klare for spill, disse merkes med blå stake. Her dropper du ballen ut ved nærmeste punkt og ikke nærmere flagget.
- Vent alltid på klarsignal før du slår i nærheten av banemannskap, det er ikke kult med golfballer rundt hodet.

God tur!

28.03.23

Vi skjønner at alle medlemer venter på beskjed om både dugnad og åpning av banen. Ventetiden er frustrende også for oss som jobber på banen. Banen ser bra ut og vi mangler bare varmere vær for å komme i gang med sesongen, og sånn har det føltes siden tidlig i februar. Det er per nå veldig lite skader fra vinteren, alle greener ser ut til å ha kommet seg hit veldig bra. Det samme gjelder fairway her er det dog litt tråkk-skader fra dager med frost, men ikke noe som skal ta lang tid å få ordnet.

Vi kommer tilbake med informasjon om baneåpning så fort vi har en mer positiv værmelding.

For tiden holder vi på med en forlengelse av dagens parkering, både på rangen og hovedparkering. Det blir også tatt litt underskog her og der, men det er større fokus på å rydde etter vinterarbeid nå. Dugnadsgjengen på låven har tatt inn og malt alle røde og hvite staker, disse settes ut så fort frosten forsvinner.


NM i golf
Det er mange som lurer på hva ekstra som skal gjøres i forbindelse med NM i august. Vi håper det ikke blir mye utover det som er normalt vedlikehold og at banen skal fremstå på en fin måte uavhengig av NM. Når det er sagt så blir det et par ting som gjøres inn mot NM, ting som blir viderført om det er en suksess. Straffeområder skal merkes med rødstripe i gresset, sammen med noen ytterst få rød staker der det er formålstjenlig. Dette gjør vedlikehold av gress ned til straffeområder enklere og gjør etter vår mening banen enda finere. Siv i vannet på hull 10 og 11 renskes opp så godt vi kan. Om det går bra her vil vi gjøre det samme på hull 14. Utover dette vil klippefrekvens øke i ukene opp mot NM og klippehøyde går ned på alt kortklipt.
Banen stenges etter planen på søndagen før NM. Det betyr at banen blir stengt for normalt spill fra søndag 30.07 til og med søndag 06.08. 
Det er fortsatt behov for dugnadshjelp denne uken og om noen kunne tenke seg å hjelpe til på banen så ta kontakt, så ser vi om vi har noe du kunne tenke deg å gjøre. 

10.02.23
Det varierende været fortsetter og det svinger fra snødekket til bar bane nesten ukentlig. Banen ser ut til å klare seg veldig fint gjennom vinteren så langt. Også den nye greenen ved utslag hull 1 ser ut til å tåle været bra.

Vi har tatt mye skog på høyresiden av hull 3, mot green på hull 4. Det er fortsatt litt opprydding igjen her før vi er ferdige så om vi rekker mer felling i vinter er usikkert og avhening av når våren setter inn. 
Ellers kan vi nevne at Kostas, teknikker, har gjort en ekstra grundig service på hele maskinparken denne vinteren. Vi venter også inn nye greenklippere og fairwayklippere i April. 

Gjødselbestillinger er lagt inn, vi forventer å bruke rundt 8,5 tonn gjødsel gjennom sesongen. 
Sandbudsjett (forutsatt at forslag går gjennom) ligger på rundt 1200 tonn totalt, det meste til fairway.

Vi vet mange begynner å krible etter å spille golf utendørs igjen, men å si noe konkret om åpning kan vi dessverre ikke gjøre enda. Det eneste vi kan gjøre er å håpe på at våren kommer tidlig. Uansett er det ikke mer enn en måneds tid til første dugnad.

02.01

Vi går inn i et nytt år med snødekke over hele banen. Dessverre fører det varierende været til noe is på enkelt greener, men dette har ikke ligget lenge. Vi følger med på værmeldingen og om det blir meldt varmere vær over en periode, så ser vi på mulighet for å frese bort snø og hakke i isen der den ligger. Heldigvis var det godt med frost i bakken før snøen kom denne vinteren, så vi er ikke bekymret.

16.11

Banen er stengt for sesongen. En veldig dyster værmelding kommende uke med temperaturer som dropper ned til 0 og regn/sludd hver dag, ser vi ingen annen utvei enn å stenge banen for sesongen. Skulle været plutselig snu helt rundt så vil vi åpne i helger om det er forsvarlig for kvaliteten på banen.

Vi takker for en fin sesong og jobber gjennom vinteren for en enda finere bane i 2023.

03.11

Vi skal denne og neste uke lufte alle greener med lengre tinner enn normalt. Vi tar ikke alt på samme dag, men sprer dette utover flere dager. Det vil derfor bli enkelte greener som ruller dåligere enn andre.

01.11

Da går vi inn i November og værmeldingen er ikke som håpet. Det er meldt mye regn og vi vil som tidligere nevnt stenge banen om det blir for vått. Følg med i golfbox og på statusen på hjemmesiden.

Det var en flott dugnad i helgen som var. Det ble tatt mye kratt rundt hele banen og vi takker så mye for all hjelpen vi fikk.

Når banen stenges endelig for seongen vet vi ikke, men vi håper på bedre vær i enden av langtidsvarselet og at det skal bli muligheter for noen fine runder også i november.

17.10

Det regner og regner. Vi må stramme inn litt på åpen/stengt banen når det regner som verst. Gresset tåler stadig mindre press og for å få en god innvintring må vi ta hensyn til dette. Derfor vil det bli stengte dager selv når det kan virke som det er kommet lite regn i området. Med andre ord, nå må vi sette banen først.

Hvor lang sesongen blir kan vi ikke si enda, og vi håper som dere at den skal vare en god stund til.

Vi har i høst luftet alle fairways og noen av disse har fått en ny runde sand på toppen. Forgreens og utslag har også blitt dresset, sådd og luftet. Greener ble sådd i slutten av august og dette fikk vi god respons på med spiring på alle greener. Her fortsetter dress og lufting ut mot slutten av sesongen.

Klippefrekvensen går også kraftig ned. Alt kortklipt klippes en gang pr uke, greener to ganger om været tillater det, mens rough klippes med ujevene mellomrom.

Rangen stenges ned og går over til selvplukk etter dugnaden 29.10. 

Store arbeidet vi holder på med nå er kratt og sjafs rundt banen, oppgradering av noen veier og ekstra stell av greens for vinteren.

03.10

Det har kommet rundt 80mm regn den siste uken. Banen holder seg fortsatt fin, men noe vått er det. Vi holder derfor stengt for golfbil for å ødelegge minst mulig. Vi fortsetter dressefrekvensen på greener og om det er gode nok forhold vil vi også dresse videre på fairways. 
Greener sprøytes på denne tiden med diverse preparater for å gi gresset en mørkere farge. Dette for å gi gresset bedre mulighet til å ta opp det lille som er av sollys på dagene.
Utslagsteder er inne på siste plassering for året og det vil bli slitt der de står i dag. Men med så begrenset vekst som vi ser nå, vil det være vanskelig å få spillbare tees tidlig neste sesong om vi fortsetter å flytte markørene rundt.

Vi nevner også at klippefrekvensen går ned på denne tiden av året og hasighet på greener vil variere. Det viktigste nå er en så god innvintring som mulig.

Husk at alle skal være registret i golfbox og at det kun er start fra hull 1. Frosten er vanskelig å beregne på denne tiden.

26.09
Høsten er her. Siste ukene har vi hatt morgenfrost flere dager. Vi stenger banen i golfbox så fort vi kan og ber alle respektere dette. 9 grader langs kysten kan fort være frost på Bjaavann når sola står opp.

Arbeid på banen er fortsatt i full sving selvom klippefrekvens har gått ned litt. Vi vil i løpet av høsten lufte og dresse greener, forgreen, fairway og tees. Dette er mye området og vi ber om forståelse for at vi til tider er i veien for spill. Vi slipper dere gjennom så effektivt vi kan.

Her følger en video som forklarer noen av grunnene til at vi lufter og dresser.

https://youtu.be/Zq1csYVLXmg


18.08.2022

Det har vært en varm og fryktelig tørr sommer. Vanningsanlegget har gått for full maskin så og si hver eneste natt for å vanne det vi kan. Noen områder dekkes ikke optimalt og vi bruker høsten på å sjekke spredere før neste sesong. På hull 6 har vi fått et ledingsbrudd under bakken, derfor ligger det en provosorisk ledning her de neste ukene.

Nå som høsten nærmer seg så må vi få luftet og sådd greener mens det fortsatte er gode temperaturer. Det er planlagt hullpiping, skjæring, resåing og dress av greener 29-30.08. Her blir det nødvendig å stenge ni hull mens arbeidet pågår.
Kommende uke vil vi starte lufting og dressing av utslagssteder. Dette medfører muligens et par stengte utslag hvor vi legger ut matte for spill, men det kommer vi tilbake til. Enkelt utslag vil også resåes.

Fairway skal også luftes, dette tar vi når det er tid og arbeidet vil pågå med ujevn frekvens utover september. Den resterende sanden på parkeringsplassen skal også brukes opp i fairway når det blir tid.

Nye puttinggreen er forhåpentligvis sådd i løpet av neste uke, men det styres av været og maskiner vi låner av våre venner i Suvatne.


31.05.2022
Etter et par gode arbeidsdager er vi endelig ferdige med mange jobber på greenene våre. Vi har vertikalskjært på -3.5mm, sådd 30kg krypkvein, dresset nærmere 50 tonn sand og hullpipeluftet med 9mm tinner. Når alt det var gjort ble det børstet, blåst og rullet. Vi er veldig fornøyd med resultatet. Dette bidrar til bedre og sunnere greener gjennom hele året.

Vi fortsetter dressing og resåing av fairways i ukene som kommer, hull 15 og 3 står for tur først.

Vi setter veldig pris på tålmodigheten fra medlemmer, og det at vi fikk stenge ni hull mandag og tirsdag gjorde denne ukens greenprosjekt mulig.