89 år i dag og "still going strong" !!

Publisert: 13. oktober 2016  av Terje Nilsen

...... men, Helge Strand savner en egen konkurranseklasse for over 80. Gratulerer til klubbens eldste (meget) aktive golfspiller!

Av Oddleiv Moe

Det er aldri for sent å starte som golfspiller. Bare spør Helge Strand.

- Jeg begynte som 80-åring.

I dag, torsdag 13. oktober fyller Helge  89 år. Han startet dagens feiring med en 18 hulls golfrunde i seniorenes turnering på Bjaavann!!! Det fortjener alle de tre utropstegnene. Alle klubbens medlemmer "bøyer seg i hatten". Kan Helge være landets eldste aktive konkurransespiller i golf?

Imponerende prestasjon blir her et altfor svakt uttrykk for The Grand Old Man i Bjaavann Golfklubb og denne hedersmannen fra Vennesla.

Styreleder Terje Nilsen var møtt fram med blomster, og garanterte at neste år skulle Helge få sin egen turnering - Strand Open.

Men Helge Strand er en sindig kar og vil ikke forskuttere neste sesong:

- Jeg betaler kontingenten før jul, og så ser vi hvordan helsen er på våren før jeg betaler spillerett for 2017.

Bjaavanns celebritet er født dagen før en annen celebritet -  Roger Moore.

Vi som har levd en stund husker den karen som Simon Templar i "Helgenen" på 60-tallet. Det var den gang nasjonen på fredagskvelden satt benket foran TV-en og fulgte Detektimen. For de som har levd noe kortere var Roger Agent 007 i sju James Bond filmer.

Fødselsåret til Helge er for de som har klart å regne seg tilbake alstså 1927.

For å sette det i et historisk perspektiv av hva som skjedde i det herrens år 1927 nevner jeg noen eksempler:
- Den første transatlantiske telefonsamtale. Fra New York til London.
- Charles Lindbergh flyr som den første solo non stop over Atlanterhavet - fra New York til Paris (33,5 timer).
- Thor Bjørklund fra Lillehammer starter produksjon av ostehøvelen (oppfunnet i 1925).
- Brennevinsforbudet oppheves.
- Bernt Evensem blir verdensmester på skøyter i Tammerfors. Han går 10 000 m på 18.05.8. I dag har Ted-Jan Bloemen, Canada, verdensrekorden på 12.36.30.

Så det har skjedd ett og annet siden Helge Strand kom til verden i Brunlanes, nå Larvik kommune.

Denne skribenten fikk æren av å gå sammen med Helge på dagens turnering. Bursdagsbarnet fikk selvsagt honnøren på første utslag - og som alltid snorrett. Jeg slutter aldri å la meg imponere av venndølen som alltid har en lun replikk på lager - som denne:

- Burde vi ikke snart få en egen klasse i seniorturnering for vi som er over 80 år? Det er vel ikke helt rettferdig at jeg skal spille mot 50-åringer, sa 89-åringen med glimtet i øyet. Og faktum er at det er flere på torsdagsturneringene på Bjaavann som er over 80 år. Men Helge klarte seg aldeles utmerket i dagens konkurranse.

Helge Strand spiller to ganger i uka - tirsdag og torsdag - fulle 18 hulls runder. Det er sikkert som banken om det ikke regner loddrett. Dessuten har han gjort golf til en helårsidrett.

- Når snøen legger seg på Bjaavann er vi en seniorgjeng som spiller innendørs simulatorgolf to ganger i uka. Jeg syntes faktisk det er gøyere enn å spille på banen. Da stiller vi klokka 08.00 og med  kaffe og noen ganger kaker får vi fire trivelige timer sammen, sier 89-åringen som er mer enn middels opptatt av golf:

- Jeg ser masse golf på Viasat-golf kanalen...

Helge Strand legger ikke skjul på at fruen også setter pris på hans engasjement på Bjaavann og på simulator:

- Dette er godt for helsa, men jeg må medgi at jeg merker det i beina etter en 18 hulls runde, sier Helge som for et par-tre år siden måtte begynne å bruke golfbil for å få denne trimmen som gir så god velvære.

- Hvordan skal vi få flere golfspillere?

- Det vet jeg ikke. Men det er aldri for sent å begynne, humrer 89-åringen som også fikk en flaske vin av edel årgang av sine seniorkolleger på denne minnerike dagen på Bjaavann.