6320 05 21910 +47 38 11 84 11 English    Deutsch

Klubben

Hvorfor slo jeg et godt slag?


Av Oddleiv Moe 

Jeg har ikke noen kropp som likner på dem som går ut og inn av svingdørene på Toppidrettssenteret på Sogn. Men jeg nekter å tro at det er manglende fysiske forutsetninger som gjør meg til en dårlig golfspiller. Jeg tror heller ikke dette skyldes at jeg øver for lite. For jeg tviler på at det er så mange flere som er mer ute enn meg på Bjaavann.  Da ser jeg bort fra Stian og Terje.

Det er imidlertid ikke så voldsomt mange som slår flere dårlige golfslag enn meg tatt i betraktning antall timer.  Riktignok slår jeg noen gode slag - i alle fall enkelte gode slag. Men jeg vet ikke hvorfor jeg slo disse gode slag?
Det er det jeg nå ønsker å finne ut. Jeg ønsker også å finne ut hvorfor jeg slår dårlige slag?

Årsaken er nok at jeg ikke forstår hva jeg ønsker å oppnå med golfkøllene mine.

Den siste setningen og innledningen på denne blogg  har jeg ikke suget fra eget bryst. Det har jeg fått kjennskap til fra Jack Nicklaus. Amerikaneren er ikke noen "hvem som helst". Karen fra Ohio har vunnet 73 PGA-turneringer og 18 majors. Det er heller ikke noe jeg har hørt  via golfkanalen på Viasat fra mannen som fikk "Presidentens frihetsmedalje" av George Bush i 2005.

Det hadde blitt brudd i heimen om jeg hadde foreslått denne kanalen fra Viasat. Hun mener jeg i ferd med å "tørne" for  å spille på en liten hvit ball. Hun har allerede spurt om det finnes hvite piller for å dempe angsten for dette..
Visdomsordene før linjene om situasjonen i vårt ekteskap har jeg lest i en bok jeg har fått låne av mine gode venn Kurt. Vi møtes ofte ute på drivingrangen. Men du blir ikke en bedre fotballspiller av å lese. Heller ikke en bedre svømmer, bokser, snekker eller elektriker. Heller ikke kan ei god bok gjøre deg til en bedre golfspiller. Du må ut i praksis. Men det skader heller aldri å lese.
 
Gode gamle Jack skriver. Jeg siterer sånn omtrentlig riktig:
"Den beste måten å finne ut hvorfor og hvordan du slår gode slag og hvordan og hvorfor du slår dårlige slag er å finne deg en dyktig lærer som kan veilede deg gjennom konsentrert instruksjon.”
Min lærer - er den beste som finnes innen mils omkrets fra Bjaavann - Gordon Murray. Han er fagmann. Jeg har lagt mitt håp om fremgang i hendene på denne skotten.
Forhåpentligvis vil han gi meg noen svar på mine "tusenkronersspørsmål", om jeg da ikke er ekstra tett i skallen.

Gordon og jeg tar det fra scratch. Steg for steg.

I vår første time i 2015 satt han foten ned på et par ting. Håndleddsbevegelsen min var fatal. Jeg vred mot høyre i slaget, da det var naturlig å la håndleddet gå mot venstre. Dessuten sto beina mine plantet på bakken like stødig som en vektløfters før og etter slag. Hælen stod bom fast i bakken i treffet. Dette måtte fikses.

Siden da har jeg slått 720 baller ut på gressletta på Bjaavann. Det har skjedd en forandring, dog ikke så stor som forandring på gresset på denne uka. Det er blitt helt klart mye grønnere.

Jeg har likevel notert fremgang - mener jeg. Det er ikke bare subjektivt. Kurt mener det samme.

Onsdag var det ny time. Jeg plukket fram fire pegger, plantet dem i bakken og la på ballene, før jeg hentet driveren i baggen.

Gordon ristet på hodet - oppgitt:

- Du må varme opp gutt (jeg er en eldre mann og trenger det langt mer enn en gutt...).

Han foreslo noen lette tøyningsøvelser, og så lette kontrollerte slag med jernkøller med et høyt tall på køllebladet, før jeg hentet fram "slegga".

Derfor gjorde jeg som han sa, før jeg stilte meg opp med driveren. Gordon stod med kamera.

Jeg feide avgårde de fire ballene og hadde en god følelse. Faktisk noe av det beste jeg hadde gjort. Best under press? For du blir en smule spent i kroppen når en kar står og filmer deg.

Det bar inn i Gordons container og sannhetens øyeblikk på storskjerm:

- Bra oppstilling...

Akkurat det er ingen heksekunst når du blir fortalt hvordan du skal stå.

- Baksvingen prima - du er lenger bak med kølla enn for ei uke siden. Hodet er stabilt.

- Bra treff. Men. Så kom det.

- Det er ikke merkbar fremgang på håndledd. Du skal ha urskiva på klokka pekende ned mot bakken i balltreffet. Her har du en vei å gå.....

- Vridningen på kroppen etter utslaget er det ikke noe å klage på. Høyrefot løfter seg naturlig fra bakken og du fullfører hele svingen. 

- As a conclusion. You have had a good training week...

Selvfølgelig helt pedagogisk korrekt å avslutte med noen godord.

Gordon kjørte avgårde i sin "markkryper" og jeg trakk kortet og fikk ei ny bøtte baller. Nå handlet det om å tenke håndledd.

Det gikk fint da jeg tørrtrente uten driver. Men da jeg slo ble det en unaturlig bevegelse. Jeg fikser det rett og slett ikke.

Er det håp. Den som følger meg får se.

Mulig jeg tenker for mye håndledd. Dette skal gå automatisk. Det er derfor jeg kjører bil med automatgir. Jeg har alltid ment at de som produserer disse bilene gjør automatikken bedre enn jeg kan gire.

Andre innlegg

Til bloggens forside

Hvis du ønsker å legge igjen en kommentar, gjør gjerne dette med en god tone. Alle kommentarer med innhold som kan virke støtende eller upassende vil bli slettet.

Sørmegleren
Gumpen Gruppen
Snogg
Bavaria Kristiansand AS
Elkem
Color line
Nordea
Yess! Hotel
SR-Bank Kristiansand
Grønt Fokus AS
Mosvold Drift
RSA Bil
Contiga